De Vell a Bell, el taller de restauració laurediàA tot l'equip de Ens Mola El Consum Local ens encanta quan descobrim comerços o establiments diferents de la resta, i aquest és el cas del taller de restauració lauredià De Vell a Bell. Li hem fet unes preguntes a la Ingrid per poder descobrir d'on va sorgir la idea i què és el que la va portar a emprendre en aquest sector.


"La gent valora la part sentimental de l'objecte i el vol conservar donant-li una segona oportunitat."


#1 Quan vas obrir l'establiment?


El local del Carrer de les Escoles el vaig obrir el Gener del 2020, tot i que feia uns anys que estava ubicada en un petit local de 20m². Necessitava un canvi i més espai per ampliar la meva oferta del taller.

#2 D'on va sorgir la idea?


Abans de posar-me com autònoma, ja em dedicava a la restauració, i va arribar un moment que vaig plantejar-me: "i per què no fer-ho pel meu compte...?".

I així ho vaig fer, vaig projectar el que volia i com ho volia fer créixer professionalment.#3 D'on surt el nom de l'establiment?


El nom va sortir fent una pluja d'idees amb els amics, un d'ells me'l va proposar i el vaig trobar molt encertat. Pel que fa al logo, va sorgir de forma inesperada fent un aperitiu.#4 Quins són els valors principals del taller?

Els valors que vull oferir són el de donar la importància que es mereix cada peça que m'arriba a les mans, per petita que sigui, i donar un tracte personal i pròxim a cada client i objecte.#5 Quants treballadors sou?


Actualment estic jo sola.

#6 Per què vas escollir aquest sector?


És el que m'ha apassionat des de ben petita, i he tingut la sort d'estudiar i formar-me en aquest ram de l'art, la restauració, la fusta, l'artesania... També he tingut la sort de poder-hi treballar tant en l'àmbit privat com públic.#7 Com ha evolucionat aquest sector en els últims anys?


El món de la restauració i la decoració de mobles i objectes antics ja fa anys que està en alça. La gent valora la part sentimental de l'objecte i el vol conservar donant-li una segona oportunitat.#8 Quines són les principals barreres amb què et vas trobar?


Trobar un local adequat i assequible per poder engegar el taller a la meva parròquia, a Sant Julià de Lòria, i haver de fer front a la burocràcia i pagaments per poder obrir com a comerç-empresa-autònoma, un món nou per a mi.#9 Consideres que estàs digitalitzada?


Ho intento, tot i que encara em falta molt per aprendre i treure partit de tot el món digital.


És un món que absorbeix molt de temps i dedicació. S'ha de saber compaginar amb les feines a fer al taller sense perdre el tren de les noves tendències i mostrar-se activa.#10 Quins serveis digitals oferiu? (xarxes socials, web, delivery, etc)


Actualment estic en xarxes socials, Facebook, Twitter, però principalment a Instagram, on ensenyo les feines i processos realitzats, i peces i objectes que faig per vendre. Ben aviat tindré pàgina web.#11 Si poguessis obrir el taller a un altre país, quin seria?


No em desagradaria anar a la zona dels Alps, ja que allà treballen molt bé la fusta i els paisatges són espectaculars.#12 Hi ha molts establiments que ofereixen el mateix a Andorra?


Que jo sàpiga, com a taller de Restauració de béns mobles només som dos, jo a Sant Julià i un altre taller a Ordino. Com a taller de reparació de cadires, balancins de reixeta, boga "enea" i fibres vegetals, desconec si hi ha cap altre al país.

#13 Si haguessis de canviar alguna cosa, què seria?


De moment no canviaria res, tant al lloc on estic, com el que ofereixo m'aporta tot allò que he projectat.#14 Com us ha afectat la situació actual?


Com a molta gent. He hagut de tancar durant 4 mesos sense la possibilitat de fer teletreball, ja que la meva feina és tota manual i artesanal. Amb el neguit de poder fer front a les despeses i compaginar la feina amb la família i els confinaments.


També m'ha fet replantejar alguns projectes que tenia al cap, com el de donar classes per a infants que he posposat fins que la cosa millori; i com la de fer classes per adults, que he hagut d'ajornar durant un any i que per sort ja he pogut iniciar.


Tot i això, he intentat no perdre la il·lusió del primer dia per seguir endavant i plantejar nous projectes.

#15 Quin és el vostre punt fort / valor afegit?


Poder oferir al client l'oportunitat de recuperar el moble i/o objecte que li aporta tant en l'àmbit personal com sentimental. Recuperar tècniques artesanals i manuals com la de refer seients amb reixeta i boga. I el fet de fer una cosa que m'agrada i que intento plasmar a cada moment.

Ara que ja coneixes una mica més el taller De Vell a Bell, et recomanem fer una visita a les seves xarxes per veure amb més detall els seus treballs. I òbviament, si tens algun objecte per reparar, no dubtis posar-te en contacte amb la Ingrid!